Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat că alegerile parlamentare vor avea loc în data de 2 decembrie, Guvernul urmând să ia hotărârile legate de organizarea scrutinului în ședința din 1 septembrie.
„Sâmbătă, la ora 10.00, vom avea ședință de Guvern și vom lua probabil toate hotărârile – sunt vreo 10 – legat de organizarea alegerilor parlamentare, care vor fi pe 2 decembrie”, a declarat Dușa, duminică, la Realitatea TV.
Ministrul a explicat că există o constrângere constituțională privind data alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, în noiembrie.
„Există acea constrângere constituțională, actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, ori există acea constrângere de 20 de zile, adică, în momentul când se organizează alegerile, președintele este obligat de Constituție în 20 de zile să convoace Parlamentul în ședința de constituire. (…) Nu reușești nicicum să ajungi la o dată din luna noiembrie, deci data va fi 2 decembrie, chiar dacă e după două zile de sărbătoare”, a precizat el.
Conform articolului 63 din Constituție, Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputaților și pentru Senat se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se întrunește, la convocarea Președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Articolul 70 al Legii fundamentale stabilește că „deputații și senatorii intră în exercițiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiția validării alegerii și a depunerii jurământului”.
„Camera Deputaților este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputați și după depunerea jurământului de către aceștia”, se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputaților. De asemenea, „Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori”, stabilește Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind menționat că „validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum și depunerea jurământului de către acesta”.
Actualul Parlament a fost validat la 19 decembrie 2008.